Mondbranden, recept van het teloor gegane archief van Pollekens.nl/be

Egens had ik nog een bestand met enorme lappen script zoals dat in jargon wordt genoemd van het voormalige forum Pollekens. Nutteloze pogingen heb ik er aan gewaagd om dit in leesbare tekst over te zetten. Daardoor is de context van heel wat stukken tekst bijna niet meer te achterhalen. Toch een manmoedige poging een en ander te recyclen.

 

Recept voor een siroop tegen mondbranden‘,’

Beste Mensen,

Het is wel prettig om te kunnen zien waarom mensen het forum bezoeken, zo kwam ik er vandaag achter dat mondbranden een onderwerp van belangstelling is . Op een ander forum (natuurlijkerwijs.com) was naar hier doorgeklikt op dit onderwerp en niet  voor de eerste keer, de bedoeling is min of meer dat er dan een vraag wordt gesteld want dan speel ik daar direct op in.

Maar bij deze het recept voor mondbranden, of beter gezegd tegen mondbranden. Men plukt een aantal handenvol Smeerwortelbladeren, snijdt ze fijn, deze doet men in een vrij grote jampot o.i.d. met een flinke scheut jenever of citroenbrandewijn, daarbij doet men een handvol kalmoeswortel, een paar handenvol kamillebloemen, een tak salieblaadjes en een paar ons suiker. Dit laat men een week of twee op een warme plaats trekken, daarna afzeven en in een donkere fles koel bewaren. Van deze siroop neemt men een lepeltje of twee in de mond en houdt dit al rondwandelend in de mond.

Het werkt verzachtend, ontsmettend en herstellend op de lidtekentjes die de wondjes van het mondbranden veroorzaken. Het is daarbij niet de bedoeling dat je het lekker gaat vinden hoewel het dat wel is.

Op de paar flessen die ik per jaar op verzoek maak staat ook de waarschuwing dat het geen genotsmiddel is maar een medicijn. Verheugt u met mij: Het werkt!! Niet dat het een permanent herstel is maar het haalt het branden echt weg voor een langere periode. Met een halve liter van deze siroop doe je gemakkelijk een halfjaar. Ik begroot een halve liter op een euro of negen.  Als het niet geheel duidelijk is vraag er nog eens om. Er staan meer recepten in mijn boekje.

Vriendelijke groet

Paul

Over pollekens

Tuinontwerper, consultant, publicist, kruidenkenner, natuurgids, recensist, radiopraatjesmaker.
Dit bericht is geplaatst in Begin. Bookmark de permalink.