Kanker, bacteriële en virale oorzaken 2 deel vijf

Kanker deel vijf

 

Lees aub. de voorgaande vier delen eerst.

 

Infecties die kunnen leiden tot kanker.

 

We zijn deel vier begonnen met het noemen van de diverse meest voorkomende soorten kanker, ik word regelmatig verbeterd met typen kanker in plaats van soorten kanker. (adenocacinoma, sarcoma, epithelioma, lymphoma, leukemie enz. De termen zijn in de voorgaande delen al aan de orde gekomen Daarom zullen we voortaan maar spreken van typen kanker. We hebben heel vluchtig een aantal zaken geschetst. Tijd om er wat dieper op in te gaan.

 

Bacteriële infecties.

 

Helicobacter pylori, (H. pylori)de naam is al een beetje griezelig. Het is de bacterie die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van maagzweren en zweren aan de twaalfvingerige darm die net na de maag komt (ulcus duedeni). Met het bestrijden van maagzweren werd een belangrijke daling van het voorkomen van maagkanker waargenomen.

H.pylori is betrokken bij de ontwikkeling van klassieke darmkanker ( adeno-carcinoma)maar ook van maaglymphoma. Meestal verdwijnt demaaglymphoma definitief door een antibioticabehandeling.

Dat is een zeer belangrijke aanwijzing dat een en ander met elkaar in verband mag worden gebracht. Het voorkomen van de H. pylori is een redelijk gemakkelijke waar te nemen bacterie. Je ruikt eens aan de adem van een maagzweerlijder en als je een ureumluchtje waarneemt dan heb je een grote kans dat H. pylori actief is. Natuurlijk kun je het zekere voor het onzekere nemen en nog wat aanvullend onderzoek laten doen. Als we er weddenschappen op gaan afsluiten dan is winnen een makkie.

De Helicobacter pylori is een beetje uit beeld geweest in het grootste deel van de vorige eeuw. Herontdekking in 1982 bracht  samen met het aanreiken van een remedie in de zin van cimetidine, de onderzoekers een Nobelprijs.(J.Black kreeg hem voor de ontwikkeling van cimetidine, maar niet voor de “herontdekking van H. pylori) Tegenwoordig gebruiken we Omeprazol om kwaad te voorkomen.

Diverse planten kun je gebruiken ter voorkoming van maagzweren.

Wat maagkanker betreft hebben we het hier over een prima methode ter voorkomen van een boel leed. Nu zijn er echter aanwijzingen dat juist de H. pylori slokdarmkanker helpt voorkomen. Dat kan in wezen een kwestie zijn van keuze: het sparen van kool en/of geit. Uw arts dient u hierbij van deugdelijk advies.

 

Het bestrijden van H. pylori kan heel goed met een plant als de kattenklauw. (Uncaria tomentosa. cortex/radix) De bast of de wortel wordt gemalen en kan als poeder worden gebruikt of in capsules en pillen worden ingenomen. Het heeft ook bijzondere andere effecten die verder bij kanker nog dienstig zijn. Daar komen we later op terug.

Er zijn wat bezwaren te noemen bij het gebruik van kattenklauw. Het mag naar mijn persoonlijke mening niet gebruikt worden bij kinderen. De reden waarom komt nog aan bod in het vervolg van dit verhaal.

 

Phytomedicine. 2002 May;9(4):325-37.

Anti-inflammatory and antioxidant activities of cat’s claw (Uncaria tomentosa and Uncaria guianensis) are independent of their alkaloid content.

Sandoval M1, Okuhama NN, Zhang XJ, Condezo LA, Lao J, Angeles’ FM, Musah RA, Bobrowski P, Miller MJ.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12120814

 

Maagwandontstekingen kun je ook gunstig beïnvloeden door regelmatig thee te gebruiken van gelijke delen duizendblad en kamille (eigen werk nog niet gepubliceerd), of heemst en kamille (idem) de laatste combinatie geeft via de heemst ook nog een extra bescherming door het afgeven van slijmstoffen uit de heemst. Ter voorkoming van maagzweren gebruik je bij voorkeur een mengsel van groene thee (zonder citroen), gember en appel. (gember is een familielid van de Curcuma. Ook eigen werk nog niet gepubliceerd). Als bijvoorbeeld antibiotica niet kunnen worden verdragen dan kan zoethout (60%) en heemst (40%) een goede dienst bewijzen.

De recepten en het gebruik kunnen op verzoek door mij op deze website worden geplaatst. Er zijn nog meer, maar dan enkelvoudige recepten te geven, ik praat dan normaal gesproken over “simplicia”. Over geelwortel hebben we het al gehad en staat als simplex “bij mij te boek” sinds 2008 tegen H. pylori.

 

Zoals u ziet kan ik het niet laten om er planten bij te sleuren.

 

Opmerking:

Is er sprake van behandelingen in combinatie met het enzym arginase wat bij sommige nog experimentele chemo’s het geval is, dan kan men beter geen zoethout gebruiken en zoethout houdende zaken als drop vermijden. Dan vervalt ook het recept met het zoethout. Zoethout bevat het hoogste percentage arginine van alle planten die ik ken. Het is namelijk zo dat de meeste typen tumorcellen zelf geen arginine kunnen aanmaken en dus arginine uit de bloedbaan nodig hebben  voor hun groei die gezonde cellen wel kunnen aanmaken en het overschot daaraan in de bloedbaan sturen. We komen bij het bespreken van angiogenese (Het naar de tumoren toegroeien van bloedvaten) nog op terug. In sommige gevallen wordt arginine juist toegepast vanwege andere invloeden op tumoren en veroorzakers van mutatie van cellen. Wat mijn eerdere opmerkingen over de complexheid van de materie nog eens onderstreept. Dus overleg met uw arts/oncoloog is van groot belang, laat u niet met een kluitje in het riet sturen bij gesprekken met uw arts. Wat weer een oproep aan de artsen is om duidelijkheid te verschaffen van de aard van behandeling.

Overeenkomstig met het voorgaande bij de behandeling van leukemie en vooral bij kinderen is er de behandeling met L-asperiginase , jawel een stof met als naamgever de asperge, de planten met het hoogste percentage zijn echter, lupine en wederom zoethout, maar ook de ananas, de smeerwortel en de sinaasappel bevatten nogal wat asperiginase. De asperge komt op plaats vierentwintig in de lijst van J. Duke.

De keuze voor drop (ook engels drop) bij een ziekenbezoek is dan geen goede keuze. Nog afgezien dat drop en statines elkaar ook niet verdragen, als urologen  het woord nierfalen horen raken ze toch in opwinding. Ook dan is er gevaar voor escalatie van de toestand. 

 

Een andere manier om bacterieel veroorzaakte tumoren te bestrijden is het nemen van tumorcellen en op basis daarvan een vaccin te ontwikkelen. Ongeacht de oorzaak van het ontstaan van kanker. Daarbij worden eigenlijk twee groepen van vaccins onderscheiden. De eerste is een groep van vaccins die werken op “shared cells” dus een groep van soorten die door één vaccin worden bewerkt, de tweede groep is tumorspecifiek. Het idee erbij is dat door het immuunsysteem te stimuleren het lichaam zelf de tumoren te lijf gaat.

Er zijn verschillen waarneembaar in de successen daarbij. Enerzijds verklaard men het succes puur op basis van de vorderingen die de groei van tumorcellen al hebben bereikt.

Vergevorderde tumorontwikkelingen bestrijden met een vaccin, lijkt een beetje vergelijkbaar met het proberen een olifant neer te schieten met een luchtbuks.

Met andere woorden de successen zijn het grootst wanneer men in een vroeg stadium een vaccin kan toedienen. Dat is natuurlijk een probleem, als de klachten er al zijn. Dat probleem kan je deels ondervangen door de gevonden vaccins toe te dienen na een chirurgische ingreep en/of chemokuur.  Om de vergelijking met de olifant te gebruiken, je vergiftigd hem eerst zodat dan het schot met de buks hem doet omkiepen. De tumoren zijn dan al op achterstand gezet en dan kan een vaccin zijn maximale nut gaan bewijzen.

Dat hangt met andere woorden samen met de prognose die u te horen krijgt.

 

Een andere voorwaarde is natuurlijk het moment, het stadium van gevorderdheid ( van de ontwikkeling) waarop de diagnose gesteld wordt.

Hierbij schiet me gelijk een artikel te binnen dat onlangs in de Volkskrant stond. Het ging over een methode om tot vroegdiagnose te komen.

We hebben al eerder opgemerkt dat in veel gevallen DNA uit gestorven cellen vrij kan komen. Elk type kanker heeft zijn eigen DNA “profiel”. De fragmenten van het DNA komen in de bloedbaan terecht. Dit zijn niet perse metastasen! Door bloedmonsters te nemen in een regelmatige frequentie en deze te onderzoeken op DNA residu en indien gevonden deze te determineren, kunnen de artsen in een zeer vroeg stadium tumorontwikkelingen waarnemen. Zelfs nog voor ze zijn ontstaan of als ze nog zo klein van omvang zijn dat ze nog niet blijken waar te nemen.

Met andere woorden: er is een uiterst belangrijk instrument tegen kanker bijgekomen. Hoever men is bij het gebruik ervan vertelde het artikel niet.

Het gebruik van vaccins bij viraal veroorzaakte kankers is verder gevorderd dan bij bacterieel veroorzaakte kankers.

 

In algemene zin is het gebruik van vaccins niet zonder nadelige bijwerkingen, je mag je de vraag stellen of dan het middel erger kan zijn dan de kwaal of de door toediening van het vaccin voorkomen kwaal. Ik heb het hierover gehad bij het op deze site geplaatste artikel over gevlekte scheerling. http://plantaardigheden.nu/?p=74

 

citaat:

 

Maar ook heeft de verlamming (veroorzaakt door gevlekte scheerling) veel overeenkomsten met het syndroom van Guillian-Barré, dat meestal bij nader onderzoek het gevolg blijkt te zijn van ingrijpende medicatie bij auto-immuun problemen maar vooral na vaccinaties als tegen de griep.”

 

Dit syndroom is gelukkig zeer zelden voorkomend en kent eerder andere oorzaken dan vaccineren en ik heb geen referentie kunnen vinden naar deze reactie op de eerder genoemde vaccins. Je kan gemakshalve ook redeneren dat de kans op succes groter is dan dat men hierdoor negatief in de prijzen valt. De keuze is dan vrij snel gemaakt.

 

Op wikipedia is op deze link:  http://en.wikipedia.org/wiki/Cancer_vaccine#cite_note-4 een lijst te vinden van de vaccins die nu in ontwikkeling zijn. Ook die waarvan de verdere ontwikkeling is gestopt. Of deze lijst volledig up to date is heb ik niet kunnen vinden, maar sommigen rapporten hebben zeer recente datums.

Bekend is het vaccin dat jonge meiden moet behoeden voor een virus dat verantwoordelijk wordt gehouden voor baarmoederhalskanker maar ook behoeden vaccins tegen hepatitis voor leverkanker en het onderzoek naar HIV zoekt mogelijkheden om diverse kankers te voorkomen.

 

Op Plantaardigheden.nl staat een artikel van mij over allerlei planten die als antiviraal worden aangemerkt. http://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/antiviraal.htm

Het is niet toegespitst op virussen die kanker veroorzaken, in dit verband echter kan het interessant zijn om de effecten eens te evalueren.

 

Samengevat kunnen we zeggen dat als we het optreden van virussen en bacteriële infecties kunnen terugdringen, we een deel van de strijd kunnen winnen voordat de oorlog is losgebarsten.

 

In het volgende deel gaan we hierop verder in.

 

 

 

Over pollekens

Tuinontwerper, consultant, publicist, kruidenkenner, natuurgids, recensist, radiopraatjesmaker.
Dit bericht is geplaatst in Kanker, wat te doen?. Bookmark de permalink.