Kanker, typen en oorzaken (1). Deel vier

Kanker 4

 

Lees vooral de eerste drie delen.

 

Typen en oorzaken.

 

Aan de hand van de werking van curcumine heb ik geprobeerd een aantal dingen aan u te laten zien die inwerken op kanker. Nu wordt het tijd om eens wat meer in te gaan op de diverse soorten van kanker, met de oorzaken en dan wordt het een stuk ingewikkelder om de zaken goed op een rij te krijgen. Voor de volledigheid nog even een belangrijke opmerking uit deel drie, namelijk dat de meeste proeven zijn gedaan in vitro dat inhoud dat zoiets niet hetzelfde is als proeven bij dieren of bij mensen. Doel van dit verhaal is nu eenmaal om de dingen die u zelf kan doen om kanker te voorkomen aan te geven. Als planten daarbij behulpzaam kunnen zijn of als planten precies tegenovergesteld werken moet je precies weten wat de werking is van planten.

 

Dat is ingewikkelder dan u denkt. In een grijs verleden waren planten voor de geneeskunst zo’n beetje de enige bron van complexe stoffen die de geneesheren konden gebruiken om een lichaam dat in het ongerede was geraakt weer een beetje op peil te krijgen. Dat is dan één opmerking.

 

Er wordt me vaak gevraagd welke planten die dan weer steevast kruiden genoemd worden, wat kunnen doen tegen een kaal hoofd.

Het antwoord wordt dan, dat er planten zijn die stoffen bevatten die kunnen helpen tegen een kale bol, maar als het perfect zou werken dan liepen er echt geen kale mensen meer rond. Want afgezien van een kaalgeschoren bol vanuit mode overwegingen zit niemand op kaalheid te wachten.

Zo ben ik op Vancouvereiland ten westen van Canada bij medicijnmannen op bezoek geweest, die een uitstekend middel zouden hebben tegen suikerziekte II. Het recept bestaat uit vijf verschillende planten en telkens een ander onderdeel van die planten.

Nergens komt in een volk zoveel suikerziekte II ( ouderdomssuiker en suikerziekte als gevolg van bijvoorbeeld overgewicht)  voor als juist bij Noord-Amerikaanse Indianen.

Overgewicht en overmatige drankzucht zijn daar de voornaamste oorzaken. Dus of het recept werkt niet, of men moet eerst wat doen aan de genoemde oorzaken en dan kan het recept zijn werk doen. Dat is dan de tweede opmerking.

 

Artsen en onderzoekers zijn stevig op zoek naar middelen die kunnen werken tegen kanker. Het lijkt een beetje op het zoeken naar de “Heilige Graal”. Telkens als er gedacht wordt: ‘Dit is het ultieme middel’, dan blijkt dat het net weer niet het geval is.

Met andere woorden: Omdat er nog steeds alleen in Nederland al, een 38.000 mensen jaarlijks aan de gevolgen van kanker overlijden, is elke claim dat de ultieme medicatie gevonden is, niet meer of minder dan een onwaarheid of slechts een stap in de goede richting.

 

Ook de zaken die ik u zal aanreiken zijn niet meer dan dat, stapjes in de goede richting. Of proberen te voorkomen u net de verkeerde stapjes doet.

 

De meest voorkomende soorten kanker.

 

Bij vrouwen zijn dat doorgaans:

·         Huidkanker

·         Borstkanker

·         Darmkanker

·         Longkanker

Bij mannen:

·         Huidkanker

·         Prostaatkanker

·         Darmkanker

·         Longkanker

 

Bij kinderen:

·         Bloedkanker (leukemie)

·         Lymfomen

·         Hersentumoren

 

De andere typen die vaak voorkomen zijn:

 

Alvleesklier kanker, baarmoederhalskanker, hersentumoren, blaaskanker, botkanker,  huidkanker in soorten, maagkanker, neus- en keelkanker, Wilmstumor (blastoom aan de nieren bij vooral kinderen), eierstokkanker, nierkanker (anders dan de Wilmstumor), leverkanker, asbestose (een longziekte na inademen van asbest dat zich kan ontwikkelen tot mesothelioma: een soort borstvlieskanker) en teelbalkanker.

 

 

Oorzaken:

 

De hoofdredenen waarom kankers kunnen ontstaan zijn meestal te vinden in beschadigingen van het DNA en mutaties daarvan. Zoals u zult weten is het DNA de drager van de erfelijke eigenschappen. DNA kan bij de ouders al defecten vertonen of gemuteerd zijn en die kunnen doorgegeven worden aan de kinderen. Dat hoeft niet altijd te leiden tot kanker, alleen is het risico dat gelopen wordt groter. Dat speelt een voorname rol bijvoorbeeld bij borstkanker en eierstokkanker.

Daar zijn voornamelijk twee genen verantwoordelijk voor, BRCA 1 en BRCA 2.  Het is maar dat u er van gehoord hebt. Soms is het risico zo groot dat al aanbevolen wordt preventief borsten en of eierstokken te verwijderen. Met alle trauma van dien.

 

Borstkanker komt niet alleen bij vrouwen voor overigens, mannen lopen een veel geringer risico (2 op 1.000 gevallen) maar het is voorgekomen in mijn eigen omgeving.

 

Beschadiging van DNA en oorzaken van mutaties.

 

Veel van de beschadigingen aan de eigenschappen van de cellen worden veroorzaakt door infecties. Soms worden die veroorzaakt door bacteriën en berucht zijn virale infecties.

Daarnaast zijn er ook invloeden van fysieke aard zoals Röntgenstraling, UV straling uit zonlicht en ook de zonnebank, “and last but not least”:  Radioactieve straling. Eigenlijk zeg ik dat niet helemaal goed, het moet zijn: straling veroorzaakt door radioactieve bronnen. Zonnebanken mogen niet onderschat worden als bron van straling. Een “gezonde” bruine kleur is niet altijd gezond, vraag maar aan uw dermatoloog.

Een heel grote groep stoffen van chemische aard wordt carcinogeen genoemd. Waarbij u voor carcinogeen moet lezen kankerverwekkend. Stoffen die veranderingen aanbrengen in het DNA en dus ook zoals we gelezen hebben aanleiding kunnen vormen voor de ontwikkeling van een of andere kanker, worden wel ‘mutageen’ – of als ze giftig zijn ‘genotoxisch’ genoemd.

In principe zijn al uw voedingsmiddelen carcinogeen te noemen als de concentratie van de stoffen boven een bepaald niveau uit komen of als u er zoveel van gebruikt dat ze wel beschadigingen kunnen opleveren. Dat klinkt dramatischer dan het is, je kan door het overmatig drinken van water ook een behoorlijk risico lopen. Ik zeg wel eens dat het drinken van 15 liter water op een dag dodelijk kan zijn. Maar dat heeft met dit onderwerp niets van doen. Het zal duidelijk zijn dat gelukkig niet alle voedingsmiddelen deze kwalificatie mee hoeven te krijgen. In tegendeel er zijn er die precies het tegenovergestelde in werking brengen.

 

Een uitzondering wil ik maken op de regel dat asbest in het rijtje van carcinogene chemische stoffen wordt opgenomen. Asbest is in chemische zin te vergelijken met klei, of met kwarts. Niet echt gevaarlijk in eerste instantie. Het nadeel is dat het voorkomt als zeer hardnekkige kleine knalharde vezels die, als ze via de ademhaling binnenkomen of wat zeldzamer is, via besmet voedsel en drank beschadigingen kunnen veroorzaken die lijden tot “asbestose”. Waaronder mesotholioom wordt begrepen die in de longen en minder voorkomend in de buikholte tot kanker leiden.

Als voormalig verwerker van asbest heb ik me daarin als vanzelfsprekend verdiept.

Als men asbest zou verhitten tot boven de elfduizend graden Celsius, dan vallen de vezeltjes uit elkaar en kunnen dan geen schade meer aanrichten. Samen met een collega heb ik onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het ombouwen van een steenfabriek naar een verwerkingsinstallatie van asbest. De steenfabriek draaide op gas dat uit een stortplaats werd gewonnen. Maar desondanks waren de kosten te hoog in vergelijk tot het begraven van asbest op een stortplaats. Daardoor is de installatie er niet van gekomen.

In principe is asbest wel chemisch te noemen alleen is er niet een chemische eigenschap verantwoordelijk, maar een fysieke eigenschap.

 

Mijn excuus voor het berijden van stokpaardjes, maar ik was nogal fanatiek in die dagen op het gebied van gevaarlijke stoffen.

 

Er is onder anderen een lijst beschikbaar op het internet die u kan raadplegen als u van een bepaalde stof wilt weten of die carcinogeen is of niet. Met alle gradaties van dien. Dat is de site: http://monographs.iarc.fr/ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Niet de eenvoudigste site om te lezen, evengoed wel zo betrouwbaar.

 

De volgende aflevering in deze serie gaan we verder in op de gevolgen van infecties, straling en inwerking van chemische stoffen. Daarna gaan we ontrafelen wat de begrippen “vrije radicalen” en anti-oxidanten met elkaar van doen hebben.

 

 

 

Over pollekens

Tuinontwerper, consultant, publicist, kruidenkenner, natuurgids, recensist, radiopraatjesmaker.
Dit bericht is geplaatst in Kanker, wat te doen?. Bookmark de permalink.